5 Dec
2012
Posted in: Tips
By    6 Comments

Muzikale opvoeding met Raymond en Bart

animalMuzikale opvoeding vond ik van bij de geboorte van mijn zoontje al zeer belangrijk. Maar hoe pak je dat aan ? Hoe zorg je ervoor dat je je kinderen in staat stelt hun eigen muzieksmaak te ontwikkelen. Niet eenvoudig in tijden van eenheidsworst, een tijd waar muziek ons voorgekauwd wordt in vaste standaardformaten. Er is waarschijnlijk een mathematische succesformule voor kinderhits die met de regelmaat van de klok gelanceerd worden. Ik ben geen tegenstander van het hele Studio100 gamma. Ze zijn best ok en hebben zeker een plaats in de ontwikkeling van de kinderen tegenwoordig. Je kinderen proberen af te schermen van de commerciële muziek  heeft volgens mij geen enkele zin. Mede-papa’s kijken vaak neer op dergelijke toestanden en proberen het ten koste van alles te ontwijken. Dat heb ik nooit gedaan. Ja, wij zijn naar de Sinterklaas-shows geweest en samen met mijn zoontje heb ik mij kostelijk geamuseerd met Mega-mindy die vanuit het plafond van het Sportpaleis al zingend naar beneden kwam. Belangrijk voor mij was het mijn zoon aan te leren dat er meer is dan dat soort van muziek. Muziek die net iets verder gaat, meer emoties opwerkt, muziek die een boodschap heeft.

In deze blog enkele lessen die ik geleerd heb uit de muzikale opvoeding van mijn zoon. Ik ben geen pedagoog, psycholoog of whatever maar tot nog toe kan ik mezelf wel op de borst kloppen dat mijn zoontje openstaat voor alle soorten van muziek, zelf nieuwe dingen ontdekt en zelf eigen muziek begint te maken. Tuurlijk vind ik niet alles goed wat hij graag hoort, maar dat hoort ook zo te zijn 😉 Ok, welke lessen heb ik geleerd:

Mijn 10 tips :

 1. Speel veel muziek thuis:
  Reeds van bij de geboorte spelen we veel muziek thuis. Dit is een mengeling van alles en nog wat. Mijn zoontje zijn eerste woordje was “rrrrrrrradio”  Dit is ondertussen Spotify of mp3 geworden, maar dat maakt niet uit. Diversiteit is belangrijk.
 2. Zoek eenvoudige deuntjes die blijven hangen

  Begin niet direct met Iron Maiden, Primus, of dikke techno. Zoek simpele melodieuze deuntje. Zo is bijvoorbeeld “9 crimes” van Damien Rice al sinds zijn 2 jaar één van zijn favoriete liedjes. Singer-songwriters in het algemeen hebben altijd goed gescoord bij hem. Ja, ook Milow scoorde zeer goed. Dus geen kwaad woord over Milow van mij. Vaak heel hard moeten lachen hoe een manneke van 3 jaar “you don’t know” probeert te zingen. Zo zijn we zelfs speciaal voor hem naar een optreden geweest van hem (Werchter Boutique) toen hij drie was. Absoluut een succes !!! Hij was enkel teleurgesteld dat de andere artiesten niet “you don’t know” speelden.
  Straf was ook dat zachte repetitieve electronische muziek hem altijd hielp om in slaap te vallen toen hij nog echt klein was. Neen, het KL….. liedje van zijn parkmobiel deed het em niet. Zoek iets waar je baby rustig van wordt. Ik testte de muziek steeds eerst bij onze hond. Als die door de muziek binnen de 5 minuten in slaap viel, werkte het gegarandeerd ook bij mijn zoontje.
 3. Ga voor het nederlandstalige lied

  Kinderen zoeken iets herkenbaars, iets dat ze kunnen verstaan. Tuurlijk vinden ze engelse deuntjes ook wel plezant maar ik heb altijd gemerkt dat de stap voor hem veel kleiner was wanneer het nederlandstalig was. En dan is de keuze al meer beperkt natuurlijk. Al snel kwamen we dan bij Kapitein Winokio terecht. Plezant, grappig maar bleef toch niet hangen. Bij hem niet en bij mij niet. Enkele uitzonderingen waren onze eigen versies van “Ik heb de zon zien kakken in de zee”, er was een vogelke dat kon niet meer kakken” of de superversie van “klein, klein kleuterke”.Een volgende topper was “Het kinderplaatje” van Bart Peeters. Ik ben gene grote fan van Bart, wel veel respect voor hem want het is ne straffe. Deze CD was lange tijd zijn favoriete CD. En ook voor ons de ouders was het zelfs een  aangename cd om naar te luisteren. De teksten zijn grappig, soms triest, herkenbaar en verassend. Ook de muziek is in vele stijlen. Mijne favoriet was ‘ Kip met appelmoesblues“, een echt blueslied over constipatie. Guus zijn favoriet was ” Zes oerang oetangs“. Kortom, een familie CD !

  Tegelijkertijd ontdekte hij Raymond van het Groenewoud. Nee, het was niet de “Liefde voor Muziek”  maar de rustige liedje die het hem deden bij hem. Zo waren er ondermeer “Gelukkig zijn”, “twee meisjes”. Je merkte ook dat hij opging in de teksten, ook al was hij maar een jaar of 4 ofzo. Bij deze een dikke merci aan Bart en Raymond om mijn zoon een alternatief te geven voor Samson ea..Na Raymond kwam Urbanus en die blijft tot op heden een hit. Nummers als “bakske vol met stro”, “madammen met een bontjas” en “de aarde” waren al klassiekers voor ons en zullen ook deze van onze kinderen zijn. Zo zie je maar dat muzikale humor tijdloos kan zijn.

  Momenteel heeft hij Doe Maar ontdekt. De teksten roepen wel veel vragen op bij hem (oa. de bom, smoorverliefd) Maar ook Doe Maar is een absolute aanrader dus.

  Nog meer nederlandstalige muziek die je samen kan ontdekken. Gers pardoel, Eva de roovere, Kommil Foo (ruimtevaarder is zalig), Gorki enz.

 4. Maak om de 6 maanden een CDke

  Al jaren  maak ik voor hem om de zoveel tijd een cd-tje. Dit is een fijne traditie om vol te houden tot hij 18 jaar is. Gedurende het jaar hou ik een i-tunes playlist bij met de songs die hij goed vindt. Bij speciale gelegenheden vb vakantie of eindejaar overlopen we samen de playlist en branden we een cd. De cd’s zijn een soort momentopname geworden van zijn muzieksmaak. Straffe is dat er altijd wel een paar klassiekers bij zijn die jaren meegaan (oa damien rice)
 5. Trends komen en gaan 

  En dat is niet veranderd. Nu is Gangnam style een hit, Fabian van Eurosong van kids. Vooral meedoen zou ik zeggen. Die dingen gaan toch voorbij en als je het probeert tegen te houden wordt het enkel erger. De huidige trend thuis is “skatemuziek” omdat hij zelf is beginnen skaten. Dus heb ik heb een old-school skatepunk cd-ke opgenomen (lagwagon, NOFX etc) waarmee hij flink gescoord heeft bij de pubers op de skatepiste 😉

 6. Jouw smaak is niet hun smaak en andersom

  Leer ermee leven, maar als je de rest van de tips goed opvolgt dan is de kans groot dat je het best ok is 😉

 7. Zorg voor instrumenten in huis

  We hebben hier altijd instrumenten in huis gehad waardoor we soms spontaan beginnen jammen en eigen nummertjes maken. Improviseer je eigen nummers door verhaaltjes te verzinnen over dino’s, cowboys ea. Als ze jong zijn zien ze de instrumenten vooral als een middel om geluiden te produceren. vb de cowboys schieten en dan begon hij heel hard te trommelen enz. Probeer de plastieke prul te vermijden omdat deze toch direct kapot zijn. In het begin vooral simpele slaginstrumenten. Koop niet te vroeg een speelgoedaccordeon of andere moeilijke instrumenten want daar kunnen ze toch niks mee. Vooral cool voor de ouders om dat te kopen maar zinloos (fout die wij zelf gemaakt hebben) Ah ja muziekschool….  kan je zeker doen, maar is in mijn ogen geen must om hen de liefde voor muziek bij te brengen. Ik weet niet hoe het tegenwoordig is gesteld maar in mijne oude tijd bevorderde de traditionele muziekschool zeker NIET mijn liefde voor muziek  en was het nefast voor de creativiteit. Er bestaan wel veel alternatieve scholen met een andere, meer speelse aanpak. Lijkt me zeker interessant om eens te bekijken wanneer hij iets ouder is. Een jaartje geleden kwam Guus naar me toe met de vraag om het liedje van Damien Rice te leren spelen op piano. Ik ben zelf geen held op de piano maar wist wel dat je op Youtube massa’s piano lessen kan vinden. Zo ook deze song. Een voorbeeld. Ik heb hem gewoon de link gegeven en na een maandje oefenen met nauwelijks hulp, kregen we dit concert te horen.
  YouTube Preview Image
  Volgend jaar wil hij drumles gaan doen (bij een vriend). Ik kijk al uit naar de jam-sessies !

 8. Get the apps !!

  Voldoende  goeie apps beschikbaar in de Apple store om je kinderen muzikaal bezig te houden. Ik ben van plan een paar besprekingen te doen op deze blog dus hou deze in de gaten. Alvast enkele tips :
  Magic Piano: In geen tijd spelen ze Mozart, Beethoven en moderne hits op je iPad. Een must !! (Bespreking volgt binnen een week of twee)- Garageband voor iPad:  Laat ze spelen met de instrumenten, drums, gitaar, violen. En ze kunnen makkelijk zelf composities
  maken.
 9. Ga naar concerten en neem je kinderen mee

  Voldoende concerten waar je met je kinderen naartoe kan die ook fijn zijn voor je zelf.  Papapraat zal volgend jaar een lijst opstellen van de beste Festivals om met je kinderen naartoe te gaan.
 10. Zing in de auto !!!Laat de schaamte gaan. De auto is DE plek om uit de bol te gaan. Maak een mix van zijn en jouw nummers en zing mee zo luid als je kan. Je kinderen gaan het gegarandeerd plezant vinden en meekrijsen. Enfin een lange autorit is bij ons altijd een feestje en iedereen zijn muziek komt aan bod. Zo kan je er dus ook voor zorgen dat je niet de heeeele tijd   naar een Cd van Piet Piraat of K3 moet luisteren. De deal bij ons is ‘om de beurt een nummerke”

Dit zijn dus mijn ervaringen in de muzikale opvoeding van mijn zoontje. Elk kind zal anders zijn en anders reageren op muziek. Is dit educatief verantwoord ? Ik heb er geen idee van, maar mijn punt is vooral dat muziek belangrijk is voor je kind en zijn ontwikkeling en dat we er bewust mee moeten omgaan. En elk initiatief om onze kinderen naar iets te laten luisteren dat we zelf graag horen kan toch niet slecht zijn. Zo verklaarde mijn zoontje recent dat hij Tool ook wel best ok vond :-))))))) Missie geslaagd dus en trotse papa.

Succes ermee !

ps: dankzij de mama is hij momenteel ook fan van Katy Perry en Adele………. Daar is weinig aan te doen vrees ik

 

About Robby Remmerie

Al 7 jaar de papa van guus. Mijn gemeenschappelijke interesses met hem zijn goede muziek, lekker eten, onnozelheden uithalen, uitstappen en reizen, knutselen en computerspellekes. Overdag doe ik iets met het Internet @Nascom (zo beschrijf ik het alvast maar aan mijn moeder )

6 Comments

 • Update: Zwarte pieten stijl is momenteel DE HIT 🙁

 • De sint heeft vandaag thuis een cd van Kapitein Winokio gebracht, straks eens samen luisteren!
  Nog een tip: Dans en doe zot op muziek, gisteren nog een heuse polonaise gedaan op sinterklaasliedjes met mama, papa en de 2 kinderen, niks zo ontspannend als eens gek doen als je thuis komt.

 • @jente Terechte opmerking ! ik ga em toevoegen

 • Wat ook, vreemd genoeg werkt, is 80-ies ska muziek – en nog handiger (dan kunnen ze meezingen) is de nederska van Doe Maar.

  • ‘(inderdaad)’ moest nog voor ‘Doe Maar’ staan (ik had weeral maar half gelezen)

   • Millencollin werkt idd ook thuis, maar Doe maar scoort idd beter (verstaan ze hé)

Je gedacht