14 Dec
2012
Posted in: Apps, Geek dad
By    3 Comments

Tips over apps voor kinderen!

Zoals vele gezinnen hebben we thuis ook een tablet in huis en mijn 2 jongens (4 en 2 jaar oud) maken daar dan ook maar al te graag gebruik van. De iPad heeft dan ook een plaats veroverd naast hun gewone speelgoed. En op die iPad, die goed beschermd is door een heavy duty case (de Griffin Survivor, een aanrader!), staan ondertussen een hele resem apps of “digitale toys”. De volgende tips  kunnen je misschien helpen om de betere apps voor kinderen te vinden.

Waar kan je best op letten?

De meeste goede apps zijn niet gratis, maar dat wil niet zeggen dat er geen goede gratis alternatieven zijn. Soms bieden developers tijdelijk hun applicatie gratis aan, of soms zijn er Lite versies die ook nog goed genoeg zijn. Maar meestal zal je toch een prijs tussen de 0,89€ en 2,69€ moeten betalen. En laten we eerlijk zijn, veel geld is dat niet voor soms uren plezier.

Ik vermijd meestal de applicaties die gebruik maken van Banners en In App Purchasing. Meestal storen deze elementen de gameplay, zodat je constant je kind moet helpen terug in het spel te komen. De betere spellen hebben geen van beide, en laten toe rustig zelfstandig te spelen. Voorbeelden van apps bedoeld voor kinderen met gevaarlijke In App Purchases, zijn o.a. de PLAYMOBIL PiratesMy Little Pony en de Smurfen apps. De Apps zijn gratis, maar binnenin de app kan je met  één aankoop meer dan 40€ kwijt zijn. Echt kindvriendelijk lijkt mij dit niet echt, maar dat mijn mening.

Een ander criteria is het educatieve aspect. Er zijn een aantal zeer goede educatieve applicaties beschikbaar, maar voor mij persoonlijk is dit niet echt noodzakelijk. Daarnaast bestaan er meer creatieve apps of games waar jonge kinderen vooral hun motorische vaardigheden en creativiteit mee trainen en niet zozeer wiskunde en taal.

Hoe vind je goede apps?

Wanneer je wil zoeken naar een app voor de iPad kan je beginnen in de App Store. Maar de App Store bevat ondertussen al meer dan 700.000 apps dus je zal waarschijnlijk niet direct vinden wat je zoekt. Er zijn wel een paar categoriëen die je op weg kunnen helpen. Onder games heb je o.a. de categoriëen kinderen en onderwijs. Blader eens door de top 50 van de apps en dan krijg je al meteen de indruk welke de goed apps zijn.

Naast de App Store heb je ook de review sites, en er bestaan specifieke review sites voor kids apps. De meeste van deze sites zijn Engelstalig, en er zijn niet veel Nederlandstalige sites.

Daar gaan we dan ook iets aan proberen te doen. Op PapaPraat zal je in de toekomst ook reviews en meer tips kunnen verwachten over de betere kids apps. Ik kan jullie wel de volgende sites aanraden:

5 app tips!

En om jullie op weg te helpen, hier heb je al 5 leuke tips voor het weekend:

1. Little Digits

Little digits is een hele leuke app waar kinderen spelenderwijs met getallen leren omgaan. De app bevat drie delen: leren van getallen, optellen en aftrekken. De bedoeling is dat je het getal vormt door het aantal vingers op het scherm van de iPad te zetten. De geluiden van de app zijn in het Engels, maar de developer heeft er de mogelijkheid ingebouwd om zelf de cijfers op te nemen.

YouTube Preview Image

 

2. Toca Band

Toca Band is een app van één van de beste kids apps developers in de App Store. Persoonlijk ben ik een grote fan van alles wat Toca Boca maakt. Alle applicaties zijn zeer universeel want ze bevatten geen taal of tekst. Zij noemen het dan ook ‘digital toys’ waar kinderen spelenderwijs kunnen op ontdekking gaan. Dit is een muziek app. Je kan de figuurtjes van beneden naar boven slepen en ze hebben allemaal hun eigen geluid en ritme. Door combinaties te maken met verschillende instrumenten krijg je al snel een lekker deuntje. Robbe en Arthur hebben allebei hier al veel plezier aan gehad.

YouTube Preview Image

 

3. LetterSchool

LetterSchool is een echte educatieve app, maar wel met veel oog voor detail en animaties. Er wordt op een heel interactieve manier met veel animaties aangeleerd om letters te leren schrijven. Het begint met een simpele tap om lijnen te verbonden en gaat uiteindelijk tot het echt tekenen van de letter met de vinger. Zeker een aanrader want het is lang de favoriete app van Robbe geweest. Hij heeft zo al veel letters leren ontdekken.

YouTube Preview Image

 

4. Sprinkle Jr

Sprinkle Jr. is een kinderversie van de Sprinkle game. Je ziet meer en meer game developers ‘Junior’ versies van hun game maken. De belangrijkste kenmerken zoals de omgeving en het game mechanisme blijven hetzelfde. De bedoeling van het spel is het blussen van al het vuur. Op zich is dit al leuk genoeg, maar in elke level zit meestal een uniek speelelement. Ook deze app is lang één van de favorieten geweest van Robbe.

YouTube Preview Image

 

5. Wee Rockets

Als laatste kan ik het niet laten om mijn eigen games Wee Rockets en Wee Subs ook aan te raden. Ze zijn gemaakt met veel liefde in eerste instantie voor mijn eigen jongens. Zij hebben ook mee ervoor gezorgd dat de apps zijn wat ze nu zijn. In de games is het de bedoeling dat je kind volledig zelfstandig kan spelen. Ze kunnen hun eigen raketten of duikboten bouwen door verschillende stukken samen kiezen. Daarna kunnen zo met hun eigen creatie een avontuur beginnen in de ruimte of onder de zee. De apps zijn menige uren getest en goedgekeurd door mijn twee jongens.

YouTube Preview Image
Blijf ons volgen op PapaPraat voor meer tips over de beter kids apps. Laat gerust weten als je zelf leuke tips hebt, dan komen ze misschien volgende keer op de site.

 

About Alain Hufkens

Alain is Papa van twee zonen, Robbe (4) en Arthur (2). Als job bij Nascom maakt hij mobiele en web applicaties (o.a. voor Studio 100). Ook in zijn vrije tijd is hij bezig met het maken van Apps voor Kids (Wee Rockets & Wee Subs) en Geeky gadgets. Voor de rest probeert hij zoveel mogelijk tijd door te brengen met zijn jongens.

3 Comments

  • Nog een tip Fifa 13 is ook uitgekomen voor iPad en iPhone en is super. Fijne graphics en gameplay. Review binnen een weekje of twee

  • Fijne post. Jammer dat enkel iPad apps worden besproken. Maar misschien komen in een volgende post de Android apps wel aan de beurt? Enkel Sprinkle Jr vond ik terug in Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mediocre.sprinklejunior

    • Dat is inderdaad correct. Spijtig genoeg hebben we thuis alleen 2 iPads. De realiteit is ook wel dat de meeste kwalitatieve kinderapps eerst op iPad uitkomen. Kijk bv. naar Toca Boca, ze hebben al een heel arsenaal aan apps en nu stappen ze pas voorzichtig naar Android.

      Misschien wil Samsung ons wel een test tablet geven, en dan kunnen we eens vergelijken 😉

      Alain

Je gedacht