9 Dec
2012
Posted in: Uncategorized
By    No Comments

Uit eten met kinderen?

Op restaurant met de kinderen kan een hele uitdaging zijn. Niet elke zaak is er op voorzien om een bende uitgelaten belhamels te ontvangen. De fastfoodketens met ballenbaden en goodie-boxen zijn een verleidelijke gemaksoplossing. Maar gelukkig heb je in Bourgondisch België  keus te over aan plekken waar zowel jij als je kinderen een lekker hapje kunnen eten.  In DS magazine van deze week geven journaliste Kristien In-‘t-Ven en fotografe Greetje Van Buggenhout 20 restaurant tips waar je met kinderen meer dan welkom bent.  Het volledige lijstje vind je ook hieronder.  Ik kan hun keuze voor La Posta in Genk en Zuppa in Hasselt zeker bijtreden. Alvast enkele bijkomde tips:

– Het ‘Speelhof‘ in Sint-Truiden: lekkere brasseriekeuken met een grote speeltuin net naast het overdekte terras. Het domein ligt aan het Fietsroutenetwerk, ideaal dus om te combineren met een fietstochtje door Haspengouw.
Speelhoflaan 5, 3800 Sint-Truiden.

– ‘De Spelleplekke’ in Oost-Duinkerke: net als de Siska’s in Koksijde en Knokke een begrip aan de Belgische kust. Zowel menukaart als interieur zijn helemaal afgestemd op kinderen.
Ijslandplein 10, 8670 Oostduinkerke

‘La Frite’ in Luik: een simpel frietje smaakt altijd en dit zijn waarschijnlijk de hipste frietjes van het land. Niet dat de zaak zo specifiek kindvriendelijk is, maar welk kind lust er nu geen frietjes?
Rue de la cité 5, 4000 Luik

– En als dessert, een ijsje bij Xavier Meur. Aan een kleine venstertje in een oude hoeve serveert Xavier de meest bizarre smaken, van Abrikoos/Rozemarijn en Pruim tot Chimay of zelfs Cognac. Daarna kan je het ijsje rustig oplikken in de aanpalende speelweide.
11 rue de la fusion, 4280 Petit-Hallet 019/63.34.53

Zelf tips? Deel ze in de comments of op onze Facebookpagina.

 

Hieronder vind je de volledige lijst van Kristien In-‘t-Ven en Greetje Buggenhout. Check zeker ook hun blog www.dingenzoekers.be.

 

– 10 X GROTE HONGER –

1. Water en Vuur, Diksmuide

KINDVRIENDELIJK? Een restaurant in een boot, waar je in het gezellig ingerichte ruim proeft van een verfijnde keuken, geïnspireerd door de smaken van terroir en seizoen. ‘Oeverloos smaakgenot’, belooft de kaart, en daar is niets van gelogen. Gudrun Serruys en haar man Tijl De Vriendt leggen het jonge volk echt in de watten. Op vrije dagen scharrelen scheepskinderen Zjof en Zanne rond aan boord, en ze mogen weleens helpen met de bediening. In een hoek van het schip staat een bureau met spelletjes en kinderboeken. Voor kleintjes is een kinderstoel voorhanden.

OP DE KAART? De kinderkaart is verrassend origineel en biedt een kans om te ontsnappen aan de usual suspects. Er is pasta, zowel met vlees als vegetarisch, omelet met brood, steak met frietjes en vol-au-veggie, met quorn in plaats van met kip. Kinderen mogen ook kiezen uit de voorgerechten, zoals salade met scampi, kaaskroket met Keiems Bloempje of champignon-en-limoenkroket. Afsluiten kan met een dame blanche in zakformaat.

IJzerdijk 48, 8600 Diksmuide, 0498/56.55.55,www.waterenvuur.be

2. Sensunik, Antwerpen

KINDVRIENDELIJK? Een klassieker voor al wie kinderen én honger én zin in privacy heeft. Kinderen mogen bij hun ouders aan tafel zitten, maar ze kunnen ook kiezen voor de speelzolder (wat ze steevast doen). Die mag binnenstebuiten gekeerd worden onder het toeziend oog van twee begeleiders. Ouders installeren zich in het restaurant beneden en werpen nu en dan een blik op de videobeelden van hun spelende en etende kroost.

OP DE KAART? Het kindermenu biedt keuze uit pasta, kip met (huisgemaakte) appelmoes of oma’s verrassingsgerecht, een dagelijks wisselende suggestie. Als dessert is er ijs of suikerspin. Ouders kunnen genieten van een degelijke Belgisch-Franse keuken (denk steak tartaar, mosselen en ribbetjes), maar ook van lichtere kost als een stoofpotje van vergeten groenten of salade van scampi en perzik.

Molenstraat 69, 2018 Antwerpen, 03/216.00.66,www.sensunik.be

3. LE Présalé, Brussel

KINDVRIENDELIJK? Geen culinaire liflafjes, maar simpele, smakelijke kost tegen schappelijke prijzen. De sfeer is Brusselser-dan-Brussels, van de tongval van de eigenaar tot het authentieke decor van een voormalige slagerij. Kinderen krijgen kleurpotloden, slijper en gom ter beschikking, waarmee ze zich kunnen uitleven op de papieren onderleggers.

OP DE KAART? Belgische specialiteiten als mosselen, cote à  l’os, konijn, gehaktballetjes in tomatensaus, sole meunièe en de beroemde stoemp met saucisse. Een aparte kinderkaart is er niet, maar veel gerechten zijn in kinderportie te krijgen.

Vlaamsesteenweg 20, 1000 Brussel, 02/513.65.45

4. De Lieve, Gent

KINDVRIENDELIJK? Een eetcafé in de schaduw van het Gravensteen, met lekkere klassiekers in een ongecompliceerde sfeer. Volk van allerlei slag komt hier zijn honger stillen, van hippe studenten tot kroostrijke gezinnen en grijzende dames en heren. Obers begroeten kinderen steevast met een brede glimlach, waarna ze de kleurpotloden laten aanrukken. Ook boekjes en puzzels liggen klaar.

OP DE KAART? Een gevarieerd aanbod, met de nadruk op een typisch Belgische grootmoeders keuken. Van tomaat-garnaal en waterzooi tot witloof in de oven en seizoensgebonden gerechten zoals asperges op z’n Vlaams. Veel gerechten zijn verkrijgbaar in kinderportie. Ook de desserts mogen er zijn.

Sint-Margrietstraat 1, 9000 Gent, 09/223. 29.47

5. ‘t Raadsel, Kruishoutem

KINDVRIENDELIJK? Verscholen tussen perenboomgaarden en maisvelden serveert ‘t Raadsel een geïnspireerde keuken met speelmogelijkheden. Binnen nodigt een kindersalonnetje met televisie en boeken uit tot gezellig hangen. Buiten is er de speeltuin met trampoline, zwembad en glijbaan. De bediening is hartelijk en attent.

OP DE KAART? De uitgebreide kinderkaart grossiert in kaas- en garnaalkroketten, balletjes in tomatensaus, macaroni met ham, pizza, kip met appelmoes en tongfilets. Ook veel gerechten van de gewone kaart kunnen in kinderportie. Verwacht je aan grondig schoongelikte borden. Voor ouders zijn er pakweg kreeft in de oven met fettuccine of gegrilde chateaubriand. Afronden doe je in stijl met moelleux au chocolat.

Mantelstraat 4, 9770 Kruishoutem, 09/380.87.77,www.traadsel.be

6. De Repertoire, Herentals

KINDVRIENDELIJK? De gevarieerde kaart, de zee van ruimte en de uitgestrekte tuin kunnen zowel ouders als kinderen bekoren. Dit is een grote zaak, genre ‘minimalisme op Herentalse wijze’. Aan de details merk je dat kinderen welkom zijn, van de kroketjes in een puntzak en de mini-hamburgers tot de aimabele bediening.

OP DE KAART? De kinderkaart biedt tomatensoep met balletjes, kabeljauwreepjes, hamburger en scampi met tartaar. IJsjes heten hier Pinokkio, Confetti of Roodkapje. Voor de ouders zijn er simpele tapas, pasta’s en wokgerechten, maar ook bereidingen met een ferme twist: onder meer sint-jakobsvruchten met bloemkool, spinazie en pecorino, sashimi van tonijn en geroosterde macadamianoten, loempia van ricotta met salsa van mango, komkommer en gember.

Poederleeseweg 15, 2200 Herentals, 014/86.97.97,www.derepertoire.be

7. Sapere, Genoelselderen

KINDVRIENDELIJK? De mediterraans geïnspireerde gerechten van chef Manon Poortvliet zijn een omweg meer dan waard. Tijdens de week werkt ze als psychotherapeute met kinderen, in het weekend leeft ze zich uit achter het fornuis. Het resultaat is een stijlvol restaurant waar je verfijnd eet en waar kinderen welkom zijn. Wel, stipt gastheer Jan aan, ‘mits aangepast gedrag’. Vrij vertaald: dit is niet de plek om de aap uit te hangen.

OP DE KAART? Seizoensgebonden menu’s. Amuses waarin wortelpeterselie, garnalen, carpaccio van sint-jakobsvrucht, knolselderij en spek een glansrol vervullen, bijvoorbeeld. Als hoofdgerecht hertenfilet met knolselderpuree en groene kool en om af te sluiten een dessert van witte chocolade en rodevruchtencompote. Kinderen mogen zelf hun hoofdgerecht samenstellen, zoals vis met spinazie en frietjes.

Kasteelstraat 26, 3770 Genoelselderen (Riemst), 012/24.13.31,www.restaurantsapere.be

8. La Posta, Genk

KINDVRIENDELIJK? Voor Italiaanse kost in een authentieke, bruisende sfeer moet je bij de familie Burgio in het voormalige Genkse postgebouw zijn. La mamma komt uit Calabrië en doet de zaal. Papa is Siciliaan en staat achter het fornuis. Een volledig uit Italiaanse zwier opgetrokken familiezaak, die een pure keuken serveert in een basic interieur (de televisie staat altijd aan).

OP DE KAART? Ruime keuze uit antipasti met ham, aubergine, artisjok, boontjes, frittata, eekhoorntjesbrood (‘zelf geplukt’), gegrilde courgette en provolone. De arosticini – lamsvlees op stokjes – vormen behalve een aperitiefhapje ook een prima hoofdgerecht voor kinderen. Ook het aanbod aan pasta’s is zeer uitgebreid, met zowel klassiekers als seizoensgebonden suggesties.

Vennestraat 185, 3600 Genk, 089/30.30.48,www.lapostagenk.be

9. De Walrus, Antwerpen

KINDVRIENDELIJK? Toe Eva Vandekerckhove dit gezellige eetcafé in februari 2012 overnam, schoot het niveau van de keuken pijlsnel de hoogte in. Kinderen waren hier altijd al welkom, getuige de kindertafel met strips en tekenspullen, maar ook de sympathieke ontvangst – bestellingen worden zelfs opgenomen aan de kindertafel – is een pluspunt.

OP DE KAART? De kinderkaart biedt pasta, stoofvlees met frietjes, kip met (huisgemaakte) appelmoes en fishsticks met een slaatje en groentepuree. Ouders doen zich te goed aan klassiekers als vol-au-vent of ribbetjes, maar ook voor kip met citroencouscous of parelhoen met geglaceerde schorseneren en amandelkroketjes ben je aan het juiste adres. De dame blanche verschijnt zowel in kinder- als in grotemensenformaat.

Jan Van Beersstraat 2, 2018 Antwerpen, 03/238.39.93,www.eetcafewalrus.com

10. De Cirque, Mechelen

KINDVRIENDELIJK? De gemoedelijke sfeer en het warme, hedendaagse interieur zijn troeven, en dan hebben we het nog niet gehad over de vriendelijke bediening en de smaakvolle keuken. Voor kinderen is er een speelhoek met poppenhuis, lego, strips en kleurpotloden. Zelfs een verzorgingstafel voor baby’s is voorzien. Geen wonder dat dit restaurant van de Mechelse kinderburgemeester het stempel ‘100% kindvriendelijk’ kreeg.

OP DE KAART? Op de kinderkaart vind je smurfensoep, cowboyburger met frietjes, steak, pasta en balletjes in tomatensaus. Ook een aantal gerechten van de gewone kaart kan in kinderportie. Verder kun je hier zowel pikante Thaise soep of Mexicaanse taco’s eten, als gehaktballen met krieken of witloofgratin. In de rubriek desserten zijn de Brusselse wafels het vermelden waard.

Vismarkt 8, 2800 Mechelen, 015/20.77.80,www.decirque.be

– 10 X KLEINE HONGER –

1. Le Jardin Bohemien, Gent

Dure designstoelen en onstuimige kinderen gaan hier prima samen, net als biosapjes en vers gebakken cake.

Burgstraat 19, 9000 Gent, 09/225.63.32,www.lejardinbohemien.be

2. La Campine, Antwerpen

Dokwerkerscafé op ‘t Eilandje omgeturnd tot biobakkerij, waar je terecht kunt voor een stevige boterham of een lekker stuk walnotentaart.

Cadixstraat 55, 2000 Antwerpen, 03/293.59.80

3. Zuppa, Hasselt

Een soepbar in hartje Hasselt, ideaal voor een gezonde, budgetvriendelijke en snelle lunch.

Botermarkt 13, 3500 Hasselt, 011/42.65.76,www.zuppasoupbar.be

4. Hopdog, Brussel

De klassieke hotdog met een hedendaagse draai en in tal van variaties, van vegetarische worst tot wortel-gembersaus.

Kleerkopersstraat 21, 1000 Brussel,www.hopdog.be

5. Soepmie, Antwerpen

Dampend verse soep (ook in kinderportie), gemaakt en geserveerd door de Soepmieherself. Tenminste, als ze niet op haar bakfiets de stad rondsnort om haar soep aan huis te brengen.

Oranjestraat 94, 2060 Antwerpen,www.soepmie.be

6. De Gempemolen, Sint-Joris-Winge

Pannenkoeken, Brusselse wafels en warme appeltaart met ijs in een gerenoveerde watermolen midden in de natuur. Aan het fornuis staat de broer van Jeroen Meus.

Gempstraat 56, 3390 Sint-Joris-Winge, 016/48.73.07,www.gempemolen.be

7. Le Wolf, Brussel

In de bar van het Brusselse huis voor jeugdliteratuur plaats je sprookjesachtig klinkende bestellingen als Zwarte Heksenthee, een Bord van Mama Beer of Heerlijkheden van de Prinsessen.

Violetstraat 18-20, 1000 Brussel, 02/512.12.30,www.lewolf.be

8. Gwenola, Gent

Stapels pannenkoeken in een rustiek Bretoens interieur, inclusief karrenwiel en folkloristische schilderijtjes.

Donkersteeg 16, 9000 Gent, 09/224.33.41

9. Het Wagenhuis, Holsbeek

Opwarmen met pannenkoeken en warme wafels in het 15de-eeuwse wagenhuis van het Kasteel van Horst – dat van de Rode Ridder!

Horststraat 28, 3220 Sint-Pieters-Rode (Holsbeek)

10. Juliettes artisanala koekenbakkerijk, Brugge

Kraakverse Brugse achtjes, margrietjes, kletskoppen, vanillekoekjes, Spaanse amandelkoekjes, chocoladechipkoekjes en de specialiteit van het huis: speculaas.

Wollestraat 31a, 8000 Brugge, 050/34.84.40,www.juliettes.be

 

About Simon Kempeneers

Papa van Achiel (°2008) en August (°2013). Onze gedeelde hobby's: piraat zijn, uitstapjes maken, gitaar-bashen, basketten en fun maken met de maten. We wonen in Wallonië en ik werk als strateeg bij Nascom.

Je gedacht