8 Mar
2013
Posted in: Tips
By    No Comments

CoderDojo in Belgie

coder-dojo Momenteel is er een grote discussie gaande over informatica in het onderwijs. Er zou geen discussie moeten zijn verdorie. Leren programmeren zou vanzelfsprekend moeten zijn in deze tijd. En als het onderwijs er nog 5 jaar over moet debatteren zullen we het zelf maar doen zeker. Op initiatief van Martine tempels, worden nu in Belgie dan ook de eerste coderdojo’s georganiseerd. Het CoderDojo concept is ontstaan in Ierland en is op dit moment de wereld aan het veroveren.

Sinds kort organiseert CoderDojo Belgium dan ook gratis workshops (doe-het-zelf lessen) voor jongens en meisjes van7 tot 18 jaar. Een Dojo wordt volledig door vrijwilligers voorbereid en gegeven. Mentors begeleiden de jongeren. Ze leggen uit, doen voor, leren aan en stimuleren fantasie en creativiteit.

CoderDojo gaat over gratis leren programmeren door het vooral zelf te doen op een plezante manier. Er zijn geen vooropgesteld lespakketten of deadlines die gehaald moeten worden. Robotjes laten bewegen, bananen omtoveren tot controllers, Lego mindstorms, je eigen programma, spelletjes en apps maken kortom CoderDojo maakt van ontwikkelen en programmeren een superleuke, keigezellige en megatoffe leerervaring..

coderDojo’s worden op vrijwillige basis opgezet en gerund door mentors met voldoende ICT-kennis en de juiste drive om jongeren te coachen. CoderDojo legt sterk de nadruk op open source en vrije software. De beweging heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd.

CoderDojo heeft maar één regel: “Above all: be cool!”.

Momenteel zijn er al dojo’s in antwerpen en weldra in Genk. De plannen zijn er om in heel belgie dojo’s te organiseren!

Daarvoor zijn ze ook steeds op zoek naar vrijwillige coaches om de kinderen te begeleiden. Wil je coach worden of je kind inschrijven ga dan zeker eens naar hun website!

Coderdojo Belgium

 

Wij, van papapraat, zijn alvast ingeschreven!

About Robby Remmerie

Al 7 jaar de papa van guus. Mijn gemeenschappelijke interesses met hem zijn goede muziek, lekker eten, onnozelheden uithalen, uitstappen en reizen, knutselen en computerspellekes. Overdag doe ik iets met het Internet @Nascom (zo beschrijf ik het alvast maar aan mijn moeder )

Je gedacht