2 Mar
2013
Posted in: Buitenpret
By    1 Comment

Ons boomhut project: de voorbereiding!

2 jaar geleden heb ik voor Guus een boomhut gebouwd. Eindelijk de boomhut kunnen bouwen die ik zelf vroeger altijd wou hebben. Hoog tijd om mijn lessons-learned eens met de rest van de papa-bevolking te delen. We hadden alvast een bos in de tuin dus tot zover geen probleem. Maar het probleem dat ik zowat de meeste onhandige mens ben die je maar kan inbeelden. Het ophangen van een Ikea rekje is voor mij een volledig project met een doorlooptijd van ongeveer 2 maanden. Vandaar veel STREEEEESSSSS !! Hoe heb ik het aangepakt.

STAP 1: Research & discovery

Probleem is dat elk boomhutproject uniek is. Nergens zal je exact de info vinden die je nodig hebt om een deftig plan te maken. Laat staan dat er een app is die het wel even berekent. Het zal dus telkens wel wat improviseren zijn. Toch zijn er veel bronnen beschikbaar met goede tips of inspiratie. Wat kan je dan doen bij de start van je project

 

 1. Bestudeer je boom (bomen)bosHeb je één boom, meerdere bomen ? Hoe staan ze gepositioneerd, zijn ze hoogstammig of laagstammig enz. Probeer je boomhut al te visualiseren in de boom. Check ook zeker de stevigheid van de takken waarop je eventueel wil bouwen.
  Een van de vele uitdagingen is een manier te vinden om je boom zo weinig mogelijk te beschadigen. Online vind je veel methoden en technieken. Bijvoorbeeld: http://www.thetreehouseguide.com/constructionsupports.htm 
  Er zijn voor- en nadelen van de verschillende technieken. Na advies van een bevriende boomchirurg heb ik ervoor gekozen om de boomhut aan 2 bomen te bevestigen. Eén dikke, lange schroef per boom (zie wel dat je een stukje rubber tussen boom en balk doet) Het is immers kwestie van de boomschors zo weinig mogelijk te beschadigen. Er zijn verscheiden technieken die een soort band rond de boom doen. Dit lijkt beter maar beschadigt de boomschors meer.
 2. Online research
  Enkele links die je op gang helpen:http://www.thetreehouseguide.com/building.htm  : Veel handige tips voor het bouwen van hutten. oa hoe je de boom zoveel mogelijk kan sparenhttp://www.boomhutbouwen.nl/  : nederlandse Boomhutbouwer voor als je geld teveel hebt 😉 maar wel handig als inspiratie
  en zoveel meer: Zoek je nog inspiratie kan kan je ook mijn pins volgen http://pinterest.com/remmerie/treehouses/  of surf gewoon wat rond. Op youtube vind je zeker enkele ok tutorials.
  Nog enkele interessante links zijn:http://www.treehouses.com/treehouseziplines.com/index.cfm
  http://www.diynetwork.com/videos/how-to-build-a-treehouse/41687.html 

 3. Boeken
  tree1Goh ja,  het leek me handig om toch ook maar een boek te kopen. Uiteindelijk op amazon dit boek gekocht. Niet zoveel gehad aan het boek eigenlijk. Wel wat fijne ideeën kunnen opdoen voor volgende projecten. Ik heb ook andere boeken bekeken, maar zoals ik al zei, elk project is uniek en online vind je meer gedetailleerde info. Boeken over boomhutten zijn wel fijn om te kopen voor inspiratie of om samen met je kinderen door te bladeren en te dromen. Een lijstje van amazon-boeken die me wel interessant leken vind je onderaan dit artikel.
 4. Gebruikers-onderzoek:
  Betrek je kind zoveel mogelijk bij de bouw van de boomhut. Laat hen meedenken. Die gasten komen met fantastische ideeën. Dit was bijvoorbeeld het verlanglijstje van Guus:Een glijbaan die uitkomt in een bubbelbad
  De boomhut moet de vorm van een piratenboot hebben
  kanonsgaten en kanon zijn hierbij dus ook essentieel
  Verdere piraten-invloeden zijn: periscoop, verrekijker, mast, en kraaienest.
  Een robot arm die hij vanuit zijn hut kan bedienen
  een touwladder
  Al bij al viel dit wel mee 🙂
 5. Maak schetsen en tekeningen:Maak samen met je kind(eren) tekeningen en schetsen. In alle vormen, experimenteer. Nu kan je nog dromen. Later zal je wel de realiteit terug moeten opzoeken.
 6. Verzamel houtHout is duur geworden. Mijn boomhut is voor ongeveer 50% uit recyclage-hout gemaakt. Panelen-vloerdelen op tweedehands.be gekocht. Oude planken, afvalhout enz. Je kan alles gebruiken. De balken en het gebinte heb ik wel nieuw gekocht. Even terzijde, geen enkele houthandelaar heeft prijzen online staan. Een grote bron van ergernis, want na onderzoek blijkt er wel een serieus prijsverschil te bestaan tussen  de verschillende handelaars.
 7. Bouw op de groeiIk heb er onmiddellijk maar een boomhut van 4 x 3 van gemaakt. Te groot voor een gastje van 6 jaar maar binnen een jaar of 10 kan hij met zijn vrienden in de boomhut gaan zitten en daar zaken uithalen die ik niet hoef te zien 😉

 

Ok, dit is de voorbereiding. Voor handige mensen waarschijnlijk een kwestie van een weekje of zo. Voor mij was dit een proces van enkele maanden. Stap 2 is de bouw. Daar ga ik weldra eens een aparte post aan wijden. Heb je zelf nog goede tips. Aarzel niet om ze te sharen hier!

greetz

About Robby Remmerie

Al 7 jaar de papa van guus. Mijn gemeenschappelijke interesses met hem zijn goede muziek, lekker eten, onnozelheden uithalen, uitstappen en reizen, knutselen en computerspellekes. Overdag doe ik iets met het Internet @Nascom (zo beschrijf ik het alvast maar aan mijn moeder )

1 Comment

 • Een mogelijke site om wat ideeën rond boomhutten op te doen.

Je gedacht