1 May
2013
Posted in: Geek dad
By    No Comments

Bouw eens een robot-hond met je kids

Robot hondje

Kinderen ontwikkelen geen affiniteit voor wetenschap of technologie door één of andere duffe proef, zoals een lampje laten branden met een citroen of door een programma over te typen in Basic. Je moet interactie creëren; het draait om het kind, niet om de technologie. En hoe doe je dat beter dan door samen een robot-hondje te bouwen.

Hummingbird Robot Kit

Als je niet wil solderen, weerstanden uitmeten en je verdiepen in electronica, koop je best de Hummingbird Robot Kit die ontwikkeld is aan de Carnegie Mellon universiteit om kinderen vanaf 10 jaar te laten spelen met robots.
De kit bevat een controller, 4 servo’s, 2 motors en een boel LEDjes en sensoren. Laat je niet afschrikken, alles is super duidelijk en verzorgd. Er zit zelfs een adapter bij voor Europese stopcontacten en een schroevendraaier. Ook de software en de tutorials op de site zijn eenvoudig. Het is namelijk bedoeld voor 10-jarigen, dus papa’s en mama’s lukt het ook wel.
De kit zelf kost 199$, reken daar maar een 50$ shipping bij, en als je dan helemaal enthousiast de deur opent voor de postbode, vraagt die nog eens vlotjes 70€ invoerrechten. Het geeft altijd zo’n fijn gevoel wanneer je geheel onverwacht kan bijdragen tot de herverdeling van de welvaart.

Knutselmateriaal

Dan heb je ook nog een hoop knutselmateriaal nodig. Dat hebben we gehaald bij De Banier. De basis van het hondje is foam board bedekt met een rubber vel. De mechaniek was niet zo eenvoudig, omdat we er gewoon aan begonnen zijn zonder echt plan. De voornaamste onderdelen zijn friscostokjes (je kan die kopen, je hoeft je kinderen geen 12 frisco’s te voeren), splitpennen, ijzerdraad, elastiekjes en visdraad. En onmisbaar is een lijmpistool, daarmee fix je alles.

The making of

Het hele project heeft toch meer dan een dag geduurd. Na een paar uur haakten de kids af, dus heb ik de constructie s’avonds afgewerkt, zodat we de volgende dag konden programmeren. De kinderen een camera geven om de “making of” te filmen is uiteraard ook een leuke en creatieve bezigheid om hen weg te houden bij de boormachine en het lijmpistool, met onderstaand resultaat tot gevolg:

YouTube Preview Image

About Johan van Mol

Johan is papa van Wannes (2002), Noortje (2004) en Dries(2006). Ex-geek, nu consultant bij Capeton.

Je gedacht