23 May
2013
Posted in: Uncategorized
By    7 Comments

Skateboarden voor kinderen uitgelegd aan papa’s

Dus je kind wil skateboarden…of doet het al. En je hebt geen idee waar hij het nu over heeft wanneer hij enthousiast over zijn nieuwe flip trick.

Papapraat wil in dit article een soort gids zijn in het begrijpen van je skatende kind. een Skateboard Glossary.¬†Want een skateboard mag voor de ouder gewoon een stuk onverantwoord stuk houten speelgoed zijn…maar er zit wel een veel meer achter.

Skateboarden is wel degelijk een sport. Een moeilijke ook. Het vergt enorme lichaamscontrole, evenwicht en oefening. Veel oefening.

Let wel: deze papa is geen skater. Ik ben een beetje thuis in de wereld wegens de vele snowboardende vrienden die ook skaten. Ik heb het skaten ergens geleerd in de 70’s…dus dat heeft weinig te maken met de huidige skate-styles. Voor de papa’s die wel skaten en hier dus fouten zien staan: please shoot (maar niet te hard en vriendelijk ūüėČ ¬†)

Een eerste article in deze reeks ( skateboarden voor kinderen uitgelegd aan papa’s) gaat over het materiaal. Indien er interesse is, doen we een tweede article over de basic tricks…of het leren. Laat het maar weten in de comment

Het Skateboard.

We moeten ergens beginnen. Een skateboard is een “Board”. Geen “plank”. Dit moet je als papa over een skateboard weten:
exploded view skateboard

 • Deck: de “houten plank”. Als in : “Pa , ik heb een nieuw deck nodig”. Een deck heeft een “nose” en een “tail”, resp de voor – en achterkant. De tail staat vaak een beetje meer naar boven, dat is handig voor “tricks” oftwel de “kunstjes”. Decks worden meestal gemaakt uit Candaess Maple Wood, en bestaan doorgaans uit 7 laagjes.
 • Grip Tape: het schuurpapier dat op het “deck” kleeft
 • Trucks¬†: De metalen ophanging onder het skateboard waar de wielen aan zitten. Onder de trucks zitten “Risers” : rubberen blokjes die het Deck wat beschermen en schokken opvangen.
 • De wielen: bestaan in verschillende maten en hardheden (diameter en durometer). De hardheid wordt vaak uithgedrukt in de “a” graad. Minder is zachter. Zacht is om lekker te bollen. een complete gids over welke skateboardwielen te kopen kan je vinden in deze infographic

Skate styles

Je hebt verschillende stijlen van skateboarden. Het grote verschil zit ‘m in de plaats waar je het doet. We spreken over:

 • street: Het rijden in een “urban” omgeving: springen over bankjes, van een trap…allemaal gewoon aanwezig op een pleintje ofzo
 • park:¬†Het rijden in een¬†het skatepark – verschillende “toestellen” of heuvels speciaal gemaakt voor skaters en/of bmx’ers
 • vert¬†:¬†Het rijden in een “halfpipe”: een half buis waar ze van de ene kant naar de andere kant skaten
 • cruising: gewoon lekker rondbolen. Hier wordt vaak ook een “longboard” voor gebruikt: een langer board met grotere wielen.

Soorten skateboards

Er bestaan verschillende soorten van skateboards…Die vaak overeenkomen met het soort van skateboarden dat je kind wil/gaat doen.
Skateboards

 • Skateboards voor street, park & vert: de “gewone” decks. Er zijn verschillende setups (wielen: andere hardheid, grootte,…) maar het board ziet er uit als een “standaard” skateboard
 • Skateboards voor “cruising”: gewoon lekker bollen. Niet meteen springen ofzo, maar eeder surfen. Deze boards zie je vaak in twee soorten
  • “Longboards”: ¬†langere boards. Zijn aan een sterke revival bezig. Hebben grotere (zachtere) wielen en zijn vaak een stuk groter dan gewone skateboards.
  • Penny boards¬†/Mini boards/Vinyl boards/cruiser boards: kleinere (vaak in kleurrijk plastic) boards met smalle trucks en grotere, bredere wielen. Hebben een vintage 70’s look.

 Je eerste Skateboard kopen

Het eerste skateboard is belangrijk.

Gouden tip: koop GEEN speelgoed skateboard. De Cars/Spongebob/eender wat dingen die je aan zee of in de grotere speelgoedketens zijn vaak van goedkope kwaliteit…en dit kan soms ronduit gevaarlijk zijn (bekijk een review van zo’n goedkoop board¬†). ¬†De wielen zijn vaak gewoon van plastic (moet Urethane zijn…). Het rijdt niet goed en kan sneller breken. Indien het niet breekt, is het vaak omdat het deck uit een massief stuk gebogen triplex gemaakt is (normaal zie je een ge-curvede lijn in skate deck). Deze decks zonder profiel hebben geen veerkracht en skaten erg slecht. Onder de 40‚ā¨ ga je waarschijnlijk geen degelijk board vinden.

Koop je iets wat van slechte kwaliteit is, dan is de leercurve erg groot en beland het al snel ergens in de hoek van de garage.

Voor een beter deck heb heb je twee opties:

 • een “set” of “compleet deck”: deck met trucks & wielen compleet. Voor beginners is dit een goed plan
 • zelf samenstellen: je gaat naar een skateboardshop (of online) en koopt de aparte onderdelen. Laat je adviseren door een goede skateshop.

Daar knelt ook soms het schoentje: er is een verschil tussen een¬†echte skateshop en een “sportwarenhuizen”. Je gaat in de skateboard afdeling van en sportwarenhuis meer kans hebben om een verkoper tegen te komen die amper een skateboard van dichtbij gezien heeft. De verkoper in de skateshop kan er een beetje “speciaal” uitzien…maar wil je zoon/dochter echt verder helpen met goed advies, dat hij door vallen en opstaan (ja,ja…) geleerd heeft.
De sportwarenhuizen rebranden dikwijls ook inferieure producten die er “net echt” uitzien naar hun eigen brand.

Hoe groot moet het eerste skateboard zijn?

Er bestaan skateboards in verschillende maten. Koop zeker geen “mini”deck: dat is zo’n klein skateboardje voor kleuters uit een speelgoedwinkel. Een kind kan vanaf +/- 5 jaar al met een klein “echt” skateboard aan de slag. Dat is stabieler en veiliger.
Decks worden in inches gemeten en gaan van 7inch (7″) tot 10″ breed . Zie onderstaande grafiek.
Print

Let op: verwar een skateboard niet met een snakeboard, een waveboard of een step. Skateboarden is een sport…een levensstijl zelfs. De wave/snake boards zijn slechts rages en/of speelgoed.
skateboard vs waveboard

Veiligheid en bescherming

eggheadMoet je kind bescherming dragen…de eeuwige discussie.
Gaat je kind vallen? Ja.
Gaat hij/zij zich zeer doen? Ja.
Gaat hij/zij iets breken? Waarschijnlijk wel als ze er intensief mee bezig zijn…Maar dat kan met trampoline springen, voetballen of fietsen ook.

Bescherming bestaat uit een helm, elleboog pads, knie pads en ev. polsbeschermers.
In skateboardramps is er geen discussie: full protection. Op straat zit alle bescherming vaak in de weg. Voor de eerste skateboard lessen/pogingen kan het zeker ook geen kwaad. Als er één item van bescherming het belangrijkste is , is het zeker de hel

Heeft mijn kind Skateboard Schoenen nodig?

Skateboard schoenen hebben features die helpen bij het skateboarden: een vlakke zool, verstevigingen op plaatsen die sneller sluiten. Maar zijn ze echt nodig? Nee.

Maar langs de andere kant: andere schoenen gaan sneller verslijten. De grip tape aan de bovenzijde van een skateboard is schuurpapier.

 

 

 

Referenties:

About Yves Ferket

Yves is Papa van drie zonen, (11,9 en 2) , en is overdag qua job een freelance internet geek met specialisatie Digital Marketing en Business Analytics. In zijn vrije tijd eerder boardsporter (snowboard & surf) en fietsliefhebber (Race, MTB en Vintage koersfietsen)

7 Comments

 • mooie gids. hou niet zo van het snobisme : “Let op: verwar een skateboard niet met een snakeboard, een waveboard of een step. Skateboarden is een sport‚Ķeen levensstijl zelfs. De wave/snake boards zijn slechts rages en/of speelgoed.”

  • Oei, was zeker niet als “snobisme” bedoelt…ik bedoel eerder: Skateboarden is een sociaal fenomeen dat al jaren bestaat, met een eigen subcultuur. Dat kan je niet zeggen van wave/snake boards…en dat zal wss ook niet komen.

 • ivm schoenen, na een week skaten zat die van mij al door zijn Vans :-s Zo wordt het kostelijk. Ga deze zomer eens een quarter pipe maken hier. Zal er ook een postje van maken

 • Wat een leuk artikel! Ik deel hem verder als je het goed vindt.
  Vans hebben inderdaad dunne zooltjes. Anderzijds zijn ze ook een stuk goedkoper dan de “betere” skateschoen. Probeer eens met Etnies of DC, die zouden langer moeten meegaan. Maar sowieso is skaten vaak urenlang met je schoenen over beton slepen, schoenen gaan er dus per definitie heel vlug door verslijten.

  • Ga gewoon naar de schoenenreus en koop nepvans :p slijten net zo snel/langzaam en bespaart honderden euro’s op lange termijn.

 • Hoi! Zijn er ook skateboards voor 2/3 jarigen? Wil mijn zoontje al vroeg kennis laten maken met het skateboarden (mits hij dit leuk vind). Zo ja waar kan ik die vinden? Dankje!

  • Hey: 2/3 jaar is erg vroeg. Mss kan hij al leren rollen/steppen op een cruiser boardje (een Penny board bv)

Je gedacht