24 Jun
2013
Posted in: Uncategorized
By    No Comments

“Monsters University” bespreking

Een paar weken geleden kregen we bij Papapraat een vriendelijk uitnodiging om de Premiere van “Monsters University” bij te wonen. Aangezien we met meerdere papa’s zijn kon het gevecht voor de monsterstickets beginnen. Na een interne machtsstrijd had ik de eer om Papapraat te vertegenwoordigen op dit feestelijk evenement. Ik was wel even vergeten dat de dag ervoor mijn zoon zijn lentefeest had en we al om 10u in Antwerpen moesten zijn. Enfin nog doodmoe maar opgewonden vertrokken we naar film. Opgewonden omdat we de eerste Monsters inc film wel tientallen keren gezien hebben, rewind, forward, specifieke scenes wetenschappelijk geanalyseerd hebben enz. Omdat we sowieso fan zijn van alles van Pixar EN omdat we als eerste in België de film mochten zien.

Op de uitnodiging stond dresscode: “op zijn monsters”.  Probleem dus. Ons verkleedkoffer zit vol maar veel monsters hadden we niet. Na heel wat discussie met mijn zoontje besloten we dat hij als vampier zou gaan (want vampieren zijn toch ook monsters en in Hotel Transylvania zijn de vampiers zelfs de baas van alle monsters) en ik als Darth Maul (enige masker waarover ik beschik). Eenmaal binnen, kwamen we al snel tot de conclusie dat wij de enige waren die de dresscode precies gelezen hadden :-s Daar sta je dan in een zaal vol met BV’s als vampier en met een Darth Maul masker in je hand.

De film

Op naar de film. Ik had er wel wat schrik van. Het thema “universiteit” is toch niet vanzelfsprekend voor kinderen. Daarbij is het ook nog een eens prequel en dat is altijd verwarrend voor kinderen. Shrek 3 ging daar bijvoorbeeld volledig de mist in. Terug in de tijd  gaan is een complex begrip voor die mannen. “papaaaa, dit was toch eigelijk de eerste film. Waarom hebben ze die dan niet eerst gemaakt”.

Popcorn klaar, 3D-bril in de hand (die trouwens altijd te groot zijn voor kinderen), licht uit, start de tape. De wondermooie kortfilm “The Blue Umbrella”  was een schot in de roos als opwarmer. Eenvoudig, mooi en prachtig gemaakt. Zeker een aanrader!

mons

Monsters University gaat dus terug in de tijd en verteld het verhaal van Mike (de groene bol met één oog) en Scully (het harige chewbacca-achtige beest) op de universiteit. Mike is het streverke, de boekenwurm en Scully dus het feestvarken, de populaire jongen. Ze zijn tegenovergestelden maar hebben beide wel de ambitie om “schrikker” te worden. Na een onderlinge ruzie worden ze beide uit de opleiding gesmeten en worden ze wel verplicht om samen te werken. Om terug toegelaten te worden, schrijven ze zich in bij de minst-populaire studentengroep van de Universiteit en nemen ze deel aan de grote “wie is de meest angstaanjagende groep” competitie. Er volgen enkele proeven, de spanning stijgt, er zijn de nodige hinderpalen en ……..

Is het een goede film?
Ja, absoluut. De animatie is wat je van Pixar mag verwachten. Topkwaliteit. De humor is geschikt voor jongeren en volwassenen. Soms moesten Guus en ik op verschillende ogenblikken lachen en soms lagen we samen in een deuk. Het verhaal is misschien niet het meest originele verhaal, maar herkenbaar voor jong (gepest worden) en oud (feesten op de universiteit). Kortom Monsters University is een mix van “Revenge of the Nerds” met een disney/pixar sausje erover heen. Mijn zoon heeft hem alvast in zijn Top 2 films aller tijden geplaatst en ik heb me ook geamuseerd.

3D: was mooi maar niet veel meerwaarde
Papa-review: *** (en een half)
Zoon- review:*****

Wie moet gaan:

Iedereen, maar voor kinderen zou ik toch vanaf 6-7 jaar adviseren

De vlaamse trailer kan je hier bekijken!

YouTube Preview Image

Laat iets weten wat jullie ervan vonden!

 

 

 

About Robby Remmerie

Al 7 jaar de papa van guus. Mijn gemeenschappelijke interesses met hem zijn goede muziek, lekker eten, onnozelheden uithalen, uitstappen en reizen, knutselen en computerspellekes. Overdag doe ik iets met het Internet @Nascom (zo beschrijf ik het alvast maar aan mijn moeder )

Je gedacht