11 Sep
2013
Posted in: Buitenpret, Tips
By    2 Comments

Getest: Pairi Daiza

…of waarom die panda’s voor Wallonië kozen

Screen Shot 2013-09-11 at 10.24.04

Afgelopen zondag, nog net voor het losbarsten van de politieke panda-rel tussen de Vlaamse rechterkant en de Waalse linkerflank, brachten we een bezoekje aan Pairi Daiza. Deze relatief jonge zoo in de Henegouwse Borinage is de laatste jaren sterk gegroeid en elk jaar bouwen ze er nog een nieuw gedeelte bij. Dit jaar werd het uitgeroepen tot ‘Beste Dierentuin van België’ én ‘Beste Theme Park van België & Nederland’.

Een mooie plek

Pairi Daiza evolueerde van vogelparadijs (Parc Paradisio) naar een volwaardig en uitgestrekt dierenpark. De diversiteit aan vogels en bijhorende roofvogelshows zijn nog altijd een belangrijke troef maar het meest bijzondere aan dit dierenpark is het domein zelf: het ligt op de ruines van de abdij van Marcourt in het dorpje Brugelette, met de oude kerktoren als centraal uitkijkpunt over het uitgestrekte domein.

Allemaal beestjes

IMG_9103De dieren hebben er ‘veel’ plaats en leven – net als in het Zuid-Limburgse Gaia park – in een omgeving die sterk lijkt op hun natuurlijke habitat. Per ‘continent’ zie je heel wat verschillende dieren en leer je over het leven ter plekke. Je ziet er leeuwen (met vier jonge welpjes die wild rondcrossen), giraffen, papegaaien in alle mogelijke kleuren, slangen, nijlpaarden… en binnenkort dus ook panda’s.

De nieuw aangelegde gebouwen zoals het Chinese paviljoen of het Olifantenbad doen wel wat fake aan, maar zijn zo imposant en mooi ingebed in het landschap dat je echt wel het gevoel krijgt in een ander werelddeel rond te lopen. Gecombineerd met een ruime speeltuin, de mooie gietijzeren volières en de vleermuizenkelder blijft Pairi Daiza een hele dag boeiend.

Kleine tip: de houten loopbrug die over het domein loopt ziet er weliswaar uitnodigend uit, maar op drukke dagen kan je die beter mijden want dan is het er filewandelen.

Het Verdict

In onze ogen heeft Pairi Daiza zijn titels niet gestolen. Het is een mooie dierentuin met enkele unieke troeven. Het blijft een commercieel park, hou je daar niet van dan ga je beter niet. Maar zoek je een leuke daguitstap in eigen land dan is het zeker een aanrader.

4fb6461f60704

Bovendien heeft de streek waar ooit Vincent Van Gogh neerstreek nog heel wat meer te bieden. Denk maar aan de site van Le Grand Hornu, of het gezellige Bergen zelf dat volgend jaar culturele hoofdstad wordt. Nee, die panda’s konden slechter terecht komen…

Het verdict van Achiel: “De beste dierentuin die ik bezocht, nog beter dan Antwerpen, Planckendael of ‘Galaxy Park’ (Gaia Park dus, nvdr).”

Screen Shot 2013-09-11 at 10.24.55

Waarom wel?

– het domein, met de abijdruines en de tuinen
– de open leefomgeving van de dieren
– de contextuele omkadering, je leert over de dieren en over hun habitat
– de andere troeven van de streek

Waarom niet?

– It’s not cheap (19 euro), maar wel vergelijkbaar met andere themaparken
– Hou je niet van wandelen en wil je gewoon veel dieren zien, dan kies je beter voor een compacte zoo

http://www.pairidaiza.eu/nl
4fbf50227c3c7

 

4fbf4e4eb274d4fb60c306ff724fc8b49491c594fbe0f2b7da794fbe12e8336bbIMG_9109

 

 

 

 

 

 

 

About Simon Kempeneers

Papa van Achiel (°2008) en August (°2013). Onze gedeelde hobby's: piraat zijn, uitstapjes maken, gitaar-bashen, basketten en fun maken met de maten. We wonen in Wallonië en ik werk als strateeg bij Nascom.

2 Comments

 • Ik heb ooit eens gelezen dat ze de enige dierentuin zijn die geen sponsoring krijgen (zoals Planckendael, de Zoo in A’pen enzo), maar dat ze TOCH winst maken!
  Dus inkom van 19E (voor 3-11 jaar, 12-59 jaar kost24E) lijkt me niet overdreven. Heb je eventueel hun abonnement gezien, is dat vergelijkbaar met de andere parken?

  Het enige nadeel bij hen vind ik het eten ….

  • Klopt Koen, nu ja geen sponsoring…, ze krijgen wel panda’s uiteraard ;-).
   Inkom is correct in vergelijking met andere parken, het abo is 35 meen ik. Alleszins goedkoper dan twee aparte tickets.
   En over het eten kan ik je helaas niks zeggen, we hadden onze picknick mee…

Je gedacht