4 Sep
2013
Posted in: Tips, Uncategorized
By    2 Comments

Op naar Legoland, Denemarken

legolandBen je playmobil of lego? Dat was één van de belangrijkste vraagstukken in mijn jeugd. Ik heb nooit volledig de keuze gemaakt want het piratenschip van Playmobil was toch ook vet cool. Maar stiekem zijn en blijven we toch altijd Lego Fans! Een zoontje en een vakantie naar Zweden zijn dan ook het gedroomde excuus om eens naar Legoland Denemarken te gaan. Legoland, het mekka van de legofans, de oorsprong van ongelofelijk veel speelplezier. Voor mij had het zowat de status van de chocolade-fabriek van Willy Wonka.

 Het verblijf

Zodra we beslist hadden om te gaan ben ik op zoek gegaan naar de beste formule. In het park is er een hotel. Leek ons wel plezant maar iets te duur voor ons in het hoogseizoen. Ze hebben er wel regelmatig korting-formules dus hou de site in de gaten als je plannen hebt. Op de website bieden ze ook een overzicht van een heel aantal hotels in de buurt die een pakket aanbieden van verblijf en legoland-tickets. Dit is vaak een interessante formule want hotels in Denemarken zijn vaak niet de goedkoopste. Ook worden de hotels geëvalueerd op kindvriendelijkheid. Hier kan je een overzicht vinden:  http://www.legolandholidays.dk/engelsk/

Wij logeerden op ongeveer 30km in het stadje Vejle. Dat was een goede keuze. Klein, gezellig stadje, geen last van de vlieghaven in Billund en een zeer vlotte verbinding naar Legoland.

Naar Legoland

Ik begin alvast met enkele tips.

 • Tijdens het hoogseizoen is het drukker in de week dan het weekend.
 • Het park gaat open om 10u. Wees er om 9:30 of je staat al in een lange rij.
 • Indien je er op tijd bent, heb je ongeveer een 1,5 uur de tijd om attracties te doen zonder al te veel aan te schuiven
 • Ga dan ook meteen naar de attracties die je absoluut wil doen. De meest spectaculaire attracties zijn gevestigd achteraan het park
 • De legoshop is aan de ingang. Negeer deze wanneer je binnengaat. De shop gaat pas om 12u open.

Indien je voorgaande tips gevolgd hebt, kunnen we het park binnengaan.

In het par

ingang legoland  Zodra je binnengaat bevindt je je tussen miljoenen legoblokjes. Ongelooflijke constructies waar je nauwelijks van kan geloven dat ze met de hand gemaakt zijn. Ik ging er alvast van uit dat ze daar tegenwoordig robots voor hebben. Maar naar het schijnt, is er een heel team dagdagelijks bezig met nieuwe constructies te bedenken en te bouwen. Enkel als het niet anders kan creëren ze nieuwe blokjes. Fijne job!  Het eerste stuk van het park is een soort van mini-europa of beter Scandinavië. Heel mooi, maar doorlopen…. Je hebt nog een 45min vooraleer de wachtrijen beginnen te irriteren.

Waar moet je naartoe?
Dat hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kind. Guus is nu 7 jaar en dat is eigenlijk ideaal voor Legoland. Hij kan en mag voor het eerst overal op in een pretpark. Yihaaaa!  Legoland is immers helemaal op kinderformaat gebouwd. Hier zijn geen mega-attracties die vooral geschikt zijn voor volwassenen. Nee, ik denk dat vanaf 5-6 jaar de meeste kinderen overal op kunnen.
Dit waren onze favoriete attracties:

 • De Polar X-plorer: Fijne achtbaan met een hoek af. Op een bepaald moment stopt het treintje en sluiten de deuren achter je waarna plots het hele spel 5m naar beneden valt. Super, maar best toch even je kinderen waarschuwen. Zag er toch enkelen lijkbleek worden.
 • X-treme racers: Ook een fijne achtbaan gebaseerd op Lego technic. Perfect voor de jonge gasten. Beetje krap voor volwasspirate spashenen met lange benen.
 • Pirate Splash Batlle: Gewoon een fijne attractie. Elkaar wat nat spuiten, draaien aan het waterkanon als een zot en eindigen met een lamme arm en natte broek.

Natuurlijk zijn er ook de boomstammen (lego canoe) en de wildwaterbaan met rubberen bootjes (Vikings River Splash) Maar ga er maar van uit deze al deze attracties net iets minder spannend zijn dan wat we gewoon zijn in de Belgische pretparken. De ritjes zijn hier korter en minder spectaculair. De schoonheid van Legoland moet je dan ook niet zoeken in het spektakel maar in de details. Overal zie je lego in verwerkt. Mooi en creatief.
Ga ook zeker eens frieten eten in de vorm van Lego-blokjes. Ah ja, het eten was trouwens dik in orde voor een pretpark.

 

 

Wat vonden we minder:


legoland star warsHet ontbreken van een Star Wars attractie vond ik wel een gemis. Hier kan je toch iets fijns mee bedenken hé. We zagen op het kaartje een Star Wars zone….. yeaaaah, maar het bleek dat er gewoon enkele uit de kluiten gewassen legomodellen stonden. Mooi gemaakt daar niet van…. maar toch.

De shop: De shop was eigenlijk niet meer dan een lelijke lego supermarkt. Ja, je kan er wel wat exclusieve blokjes vinden. Maar dat is het dan ook. Er was bijvoorbeeld ook niets te vinden van Lego Mindstorms en dat was wel een tegenvaller. Anyway, wij hebben er een lego schaakspel gekocht en daar hebben we al veel mee gespeeld. Als je naar een fijne lego-winkel wil gaan, ga dan naar deze in het centrum van Kopenhagen. De mama gaat dat ook fijner vinden 😉

Legoland Billund, is het oudste Lego-park. De oorsprong van de Lego, en dat zie je er soms ook wel aan. Sommige stukken voelen nogal ouderwets aan en mogen wel eens wat ge-update worden. Een attractie die echt tegenviel was Atlantis. Op de brochure leek het een reis onder water in een Lego-duikboot tussen de haaien. De realiteit was een vierkante kamer, die geel geverfd was met buizen erop (duikboot) en een 2d-projectie met een te zwakke beamer op een vlakke muur over een tocht onder water naar Atlantis. Plots gaan de deuren open en ben je zogezegd in Atlantis….. daar kan je dan een paar aquaria bekijken. Enfin, dit was niet meer van deze tijd.

 

Onze conclusies:legofrieten

Attrakties: zoon *****  papa **
Eten: zoon *** papa ****
Lego: zoon ***** papa *****
Park: zoon ***** papa ***

Mijn zoontje vond het alvast zijn beste pretpark ooit. Missie geslaagd dus. Nooit gedacht dat Phantasia-land eraan zou zijn voor de moeite 😉
Lego-land was fijn, maar niet spectaculair. Ik had er eerlijk gezegd iets meer van verwacht, maar misschien waren de verwachtingen van het kind in mij ook te groot. Zou ik er speciaal voor naar Denemarken trekken… neen. Maar als je in de buurt bent, ga dan zeker eens met de kinderen!

 

 

 

 

 

 

About Robby Remmerie

Al 7 jaar de papa van guus. Mijn gemeenschappelijke interesses met hem zijn goede muziek, lekker eten, onnozelheden uithalen, uitstappen en reizen, knutselen en computerspellekes. Overdag doe ik iets met het Internet @Nascom (zo beschrijf ik het alvast maar aan mijn moeder )

2 Comments

 • Wij zijn ook net terug van een reisje naar Zweden met hezelfde ommetje eind langs Legoland achteraf. De papa wilde hier al naartoe sinds hij een klein jongetje was. 🙂 Ik denk niet dat de Efteling en Phantasialand van hun eerste/tweede plaats zijn getuimeld, maar het was wel de moeite. Kaat (9) en Dries (6) vonden het alleszins geweldig. Het feit dat alle attracties ook zo’n beetje met Lego zijn gemaakt, vonden ze supercool. Het was druk maar nu ook niet zo druk dat we overal lang moesten aanschuiven. Waarschijnlijk hielp het wel dat eind augustus al zo’n beetje halfseizoen is in Scandinavië.
  De shop hebben wij zowat leeggeplunderd: de papa kon niet weerstaan aan het grote Lord of the Rings schip, en bovenop de beloofde souvenirdoos voor iedereen kwamen nog de twee exclusieve Lego Chima dozen waar Dries zo gek van was, voor zijn verjaardag eind augustus. Deze mama vond het alvast cool genoeg om de Visa-kaart boven te halen 🙂

  • Hey birgit,

   Dan hebben we dezelfde zalige vakantie gehad 😉 Moeten we misschien eens een format van maken. Wij vonden het alvast de ideale combinatie Zweden/denemarken… Bij ons wou de mama echter niet meer de Visa bovenhalen ;-s

Je gedacht