6 Aug
2017

Getest: WaveKarting


“Hallo PapaPraat,

Ik vroeg me af of je misschien eens zin zou hebben om met de kids op Zeehonden Discovery te gaan (www.zeehondjes.be, mogelijk vanuit Zeebrugge en Cadzand) ook Wavekarting (mogelijk vanuit Nieuwpoort en Cadzand) behoort tot de mogelijkheden (www.wavekarting.com).”

We krijgen soms leuke aanbiedingen voor dingen die we als papa’s met de kinderen kunnen doen (keep ‘m coming 😉 ) maar deze leek ons wel echt iets zomers.

Zeker omdat we geen idee hadden wat dit nu eigenlijk was? Het uitleggen aan de mama’s was ook niet echt simpel. “Iets met een soort jetski-seadoo-zodiac” boot oftewel gewoon karten met bootjes in de zee.

Een wave Kart dus...

Een wave Kart dus…

Voor de Papapraat lezers: Een wavekart is een zodiac (een boot met een harde bodem en een rubberen rand), met een 40pk motor. Je zit er op met drie achtereen, zoals je op een motor zit. Je hebt echter wel een gewoon (rond, duh) stuur, met een links een grote gashendel.

PPTT: PapaPraat Test Team

Dus we verzamelden een zorgvuldig samengesteld Papapraat test-team van experten: Twee papa’s ( @bastaar en @nodesktophero) 3 zonen (10-11-12 jaar) en een neutrale vriend van de zonen… want zonen vinden natuurlijk alles cool waar hun papa’s mee afkomen… (not)

Hier moet je dus zijn in Cadzand: Knokke Boat

Onze test start dus op een winderige Juli dag. We worden warm ontvangen door Bieke in Cadzand op het kantoor van Knokke Boat. Het weer is net omgeslagen, er staat een strakke wind en er wordt gedacht om over te schakelen op Plan B: zeehondjes kijken op het natuurreservaat ‘De Hoge Platen’ aan Breskens, daar woont namelijk een kolonie zeehondjes.

De boot voor de zeehondjes is onderweg en we gaan alvast op de pier kijken waar hij blijft.
Bieke heeft al snel door dat de jongens toch net iets liever zouden wavekarten dan op de (waarschijnlijk erg leuke ) zeehondentrip te gaan. Snelheid was duidelijker interessanter dan de natuur voor onze gasten.

Regen en wind…maar toch liever wavekarten dan zeehonden.

Boris, de begeleider van de wavekarts had natuurlijk meteen door dat dit test-team echte zeebonken waren (de papa’s zien er uit als echte piraten met baard enzo…)..dus we mogen toch wavekarten. Aaaargh!

Boris Begeleider (alhoewel we denken dat dit niet zijn echte achternaam is…)

We krijgen een korte duidelijk presentatie over wat mag en niet mag, en gaan dan naar de haven, waar we ons over drie wavekarts verdelen. Nadat we rustig de fonkelnieuwe jachthaven uitvaren, gaat het gas flink open. Moet wel: Boris houdt er een stevig tempo op na, en eerlijk gezegd: we verschieten allemaal een beetje dat het best hard gaat. De wavekart springt van golf naar golf en komt soms helemaal los van de golf (een meter!, volgens de zonen, een telefoonboek volgens mij…maar die waren soms héél dik). Ik probeer het ritme van de golven in te schatten, zodat we een beetje mee in de flow zitten en niet tegen de volgende golf aanklappen. Achter me hoor ik onduidelijke kreten… een mix tussen lichte paniek en puur plezier denk ik zo…

Follow the leader leader…

Het stuur afgeven aan zoon 01 was dus met gemengde gevoelens. Maar eigenlijk kan er weinig gebeuren: de zee is groot genoeg, je vaart met ruime afstand van elkaar…en de wavekarts zijn echt sterk en stabiel. Die gooi je niet zomaar op zijn kant. Het is voor de zonen een beetje wennen…maar (de ene al sneller dan de andere) ze gooien het gas ook helemaal open en voelen zich de beste skipper van de noordzee (en ver erbuiten).

Begeleider Boris houdt alles goed in de gaten: elke wissel is er een veiligheidscheck of de noodstop (als de piloot van de kart zou vallen, wordt de plug die met een leash aan de piloot vast zit uitgetrokken, en valt de kart stil)

Na een anderhalf uurtje keren we terug naar de haven. Het test-team was niet unaniem: de stemmen waren verdeeld tussen : cool/graaf/neig/vet …maar ik denk dat ze het eigenlijk wel eens waren. Lachende gezichten en veel “heb je dat gezien…”. Een teken dat het écht goed was.

Onze objectieve papapraat-evaluatie:

  • Fun voor Papas: ****
  • Fun voor Kinderen: *****
  • Risicofactor:***
  • Adrenalinefactor:****
  • Prijs:***

Onze kinderen zijn al of toch bijna tieners. Moeilijk om dan nog indruk te maken op die gasten of om activiteiten te vinden die we samen kunnen doen en waar iedereen even enthousiast over is. Wavekarten is er zo eentje. Het is niet goedkoop en een uur varen lijkt zo voorbij. Maar het was alvast voor ons de moeite waard en we gaan het zeker nog eens doen in de toekomst. Ideaal uitstapje met je tienerdochter of zoon aan de belgische kust. Het kan zowel bij goed weer als bij minder goed weer. Maakt eigenlijk niet uit. Evenveel fun.

Wat praktische info:

  • Website: http://www.wavekarting.com en Knokke Boat
  • Leeftijd: De piloot moet minimum 8 jaar zijn en toch wat lef hebben
  • Prijzen: Wavekarten kan vanaf 50€ per persoon
  • Vertrek: kan vanuit Cadzand en Nieuwpoort

 

About Yves Ferket

Yves is Papa van drie zonen, (11,9 en 2) , en is overdag qua job een freelance internet geek met specialisatie Digital Marketing en Business Analytics. In zijn vrije tijd eerder boardsporter (snowboard & surf) en fietsliefhebber (Race, MTB en Vintage koersfietsen)

Je gedacht